10 съвета към 15-годишната Доротея

20.12.16

1. Започни да гледаш повече филми още сега. Ще дойде време, когато ще усетиш, че това е точно толкова силно, колкото книгите. Всякакви, без значение. Всеядността в последствие култивира вкус и развива въображението. Ще разбереш, че въображението е много по-важно от буквалния интелект.

2. Когато не разбираш нещо, питай. Преглътни гордостта си, изложи се, направи се на луда. Нека да е по-рано. Така ще се научиш да шегуваш със себе си, да можеш да се иронизираш и да не изпитваш панически страх от провал.

3. Развий интереса си към визуалните изкуства. Не го оставяй да закърнее. Казвай мнението си на висок глас и не замразявай поривите си да рисуваш, гримираш, подреждаш и аранжираш. 

4. Не бъди твърде строга към външния си вид. Спортувай винаги, но се наслаждавай на храната. Обичай тялото си вместо да го наказваш с тежки тренировки.

5. Не се оглеждай в други жени, за да разбереш коя и каква си. Това тежи.

6. Не се предоверявай на вкуса си за мъже. Той е отражение на твоите собствени слабости. Не си създадена по образ и подобие на някой мъж. Ти си си ти, ничий тип и момиче без тип.

7. Смело казвай не.

8. Преодолей страха от шофиране. Карай! Не се отказвай при грешка. Колата е символ единствено на автономност. 

9. Научи се да готвиш месо.

10. Мъжът до теб ще иска да вижда, че жената до него е щастлива. Направи така, че щастието ти да не зависи от наличието на мъжа.