Самуил на 9

8.7.22

Мило мое момче. Сами.

Тези писма все повече приличат на guilt trip. 

Минаха 9 години от нашата първа прегръдка.

Не знам какво искам да напиша. В мен е, но не излиза. Не е тайна, че на рождените ти дни се чувствам като лошата майка, която не иска да организира партита, не иска да се прави, че ѝ е забавно и не иска да слуша за списъци с легота и динозаври. Колко пъти ме чу да казвам уморена съм през последните дни. Седмици, месеци. Край теб аз съм всъщност мрънкащото, нацупено дете, на което нещо все не му е наред. Виждам се постоянно.

Много пъти изразих негодувание към теб през миналата година. Всеки път се давех в думите си, всеки път изпитвах чудовищен срам от себе си. Не виждам ли идентична фрустрация и у теб, същия гняв и същата безпомощност понякога? 

Благодаря ти, че никога няма да си това, което аз си представях. Че си толкова голям и силен, че по никакъв начин не би поддал на моята майчинска манипулация. Учиш ме, че ако не се обичам неистово, няма как да бъда достатъчно добър родител за теб. Задължаваш ме да бъда за себе си това, което искам да съм за теб. 

Знаеш ли, някой ден ще опитам да обясня защо ми е трудно да казвам "гордея се с теб". Нека опитам. За да се гордея, би трябвало да имам някакъв принос към нещо, което си направил, а аз се виждам по-скоро следваща, по-скоро наблюдаваща. Всичко от изхвърлянето на биберона до научаването на правилно Р е било изцяло твое решение, аз нямам нищо общо. Ти си човекът, който води своите малки битки така, както сам реши. Ти си този, който се приближава и пита "може ли да те гушна" сякаш показвайки, че ти самият държиш да бъдеш питан. Ти, който даваш нежността и мъдростта си на малки, пестеливи хапки. Човек със своите достойнства и слабости, със своите първи рани и потретени такива. 

Разбира се, че ме влудяваш с безумния си инат и инертност. Но ме и удивляваш с вътрешния си свят, идеите и особената хитрост, за която още не съм решила дали ми допада. Така или иначе това няма никакво значение. Тепърва предстои да не харесваме неща един в друг и съм убедена, че ти ще си разочарованият. Дано порастването не боли твърде много. 

Съкровище. Бъди здрав. Съжалявам, че невинаги съм близо и близка. Обичам те безумно, тате - също. 

Честит рожден ден!