2 дни

20.1.17

В любовта
любов скъпа, любов моя
подробността е всичко.
У. К. Уилямс

Какъв поет. Детайлите ме занимават днес. От два дни не ходя на работа и уплътнявам времето си точно както искам.
Обяд в made in home с Йоана. На същата маса, на която преди 3 години седяхме дни преди да роди първата си дъщеря, горе-долу по това време на годината. Красивото ѝ спокойствие не подлежи на въпрос. Авокадо, домати, цвекло, бурата, супа, семенца разни, вино в грозна чаша, несъмнено ще помня всеки детайл от храната и лицето на приятелката ми.
Час при офталмолог. Проблемът със зрението е до голяма степен в главата ми. Астигматичка съм и в живота - виждам добре само под определен ъгъл. Оказва се, че съм и леко миопична, но "като почне да те боли, тогава ще сложим очила". Не каза "ако".
Спорт. "Метаморфозите" на Трейси. Пак.
Догвил! Обичам героините на Ларс. Обичам въпросите, които го занимават. Харесва ми как наказанието е винаги за най-чистите. Окото на камерата! Способността да се ангажираш с доброто и злото у човека, с лудостта, с локалното (а всъщност глобалното). Май съм фен. Радвам се, че най-после се реших да гледам точно Догвил
Пещерата на идеите от Сомоса. Изисква от мен внимаване в подробностите, много гъвкаво четене иска, но е забавно. Мерси, Гудрийдс.
Патерсън. Причината да започна този блогпост. Бях сама в салона на Одеон и предубедена към филма - чух доста противоречиви коментари. Две неща ме заведоха там - името на Джим Джармуш и ключвата дума поезия. Това бях аз, Патерсън, блеещ пред себе си, регистриращ, впечатлителен. Преводът доста кастри от филма, но предполагам, че заигравката с думата matches няма как да бъде предадена. Музиката - както винаги помислена. Уилям Карлос Уилямс, този поет, когото толкова обичам. И все пак този бавен, следобеден филм постоянно отприщваше в мен монолози, толкова исках да подоговоря с някого. 


Мълчанието тези дни е по-скоро принудително. Личният ми фб профил си почива и изобщо не ми липсва. Вперила съм очи навътре. Много ми се искаше да напиша нещо красиво, като У. К. Уилямс например, но не мога.