Булката-беглец

21.8.10


http://www.webcafe.bg/id_1424695512_Bulkata-beglets


Препоръчителен хейтърски контрол: Този текст не се препоръчва за хора с екстремни становища относно брака.

Нека уточним какво разбираме под екстремно: това, че ако споменеш на някого, че ще се жениш, те даряват с най-обвинителния поглед, на който са способни или това, че за други бракът непременно означава сватба тип „три дена яли, пили и се веселили".

Срещала съм множество хора и от двете крайности и вече изпитвам непоносимост към фразата „един подпис нищо не променя". Личните ми наблюдения, при това на хора, които са ми много близки, сочат, че подписът би могъл да промени нещата драстично, ако беше поставен изобщо.

Въпреки това семейството почва първо в съзнанието, не на лист хартия, и ако няма единомислие в двойката, стават едни чудни скандали с продължение до девето коляно.

Натъртващо

Няма да обяснявам колко е важен бракът. Все пак, наскоро ми се наложи сериозно да помисля по въпроса за сключването му, което си беше абсолютен тест за характера, защото мислех, че съм като всички жени, които искат да се омъжат като принцески, да са център на внимание за няколко часа и т.н.

С две думи, мислех, че сватбата значи брак. Процесът на слизане от облаците беше кратък и натъртващ.

Както казва гаджето на моя колежка: „Искаш да се омъжиш, за да те видят приятелките ти в рокля и да ти завиждат." Ама разбира се, това е истината - или поне 90% от нея. Започвам да преглеждам сайтове за роклички и откривам, че това, което си представям, не е достъпно на нашия пазар или просто струва колкото 4-5 мои заплати. Опцията за уау-рокля отпада и решавам да се ориентира към нещо по-.... удобно.

В транс към фотографа

Като истинска сватбена хрътка се насочвам почти в транс към фотографа, който има най-много почитатели в уеб пространството. Прекрасно портфолио, забележителни идеи, първото събеседване продължава 2 часа и 30 минути, в които съм обилно залята с информация и след които си казвам, че просто трябва да имам този фотограф.

Няколко месеца ще спестявам, но ще го имам на сватбата си, а после сватбената ми фотосесия ще бъде с най-много харесвания в страницата на „Най-хубата булка" във фейсбук. Чудно, нямам идея с какво ще съм облечена, но си имам фотограф от класа.

Следващата стъпка е да реша къде, за Бога, ще направим церемонията. С проекто-съпруга ми се съгласяваме, че ще е на морето, но при мисълта за организационните детайли изтръпваме. Съвсем ентусиазирано си вярваме, че ще минем без агенция, защото, както казва друга приятелка, „тези хора те обръщат с краката нагоре, за да измъкнат и последната ти стотинка".

Край морето - оле!

Така, трябва да е край морето, да е изискано, но не натруфено, да не е на плажа, но да има хубава гледка, да има хотел, но да не е претъпкано. Скромна церемония без „крадене на булката", без питки с печени кокошки и без запой от сутринта.

При няколко разгледани оферти обаче осъзнаваме, че на собствения си празник ще трябва да нахраним и напием хора, част от които не сме виждали от години, но които ще присъстват заради родителите ни.

Заради страха от семейна революция виждаме, че колкото и либерални и свободомислещи да са родителите ти, те пак ще настояват да видят определени (запотени) лица на сватбения ти ден. Перспективите стават все по-мрачни.

И така, 10 месеца преди събитието и след няколко повърхностни проучвания, аз разбрах, че не искам да имам сватба. Искам просто да се омъжа и да бъда с мъжа си. Успокоих се, че не съм принцеска и осъзнах, че дори да имах адски много пари, пак нямаше да дам 5000 лв. за рокля.

Сега подписът е станал моя мечта, не фиктивната венчавка пред родата. Докато се суетях през последния месец разбрах, че 2 приятелки са се омъжили и други 2 чакат деца без да хабят нерви по подготовки. И едва ли им се е налагало да спорят ожесточено с мъжете си за дати. Всички агенции ми напомнят как трябва да свърша 1300 неща поне шест (6!) месеца преди сватбата, но ако си платя, те ще ги свършат вместо мен....

Скъпи В. Нека избягаме и се оженим. Сватбата е най-лошото нещо на брака.

3 коментара:

Momchil Lyutskanov каза...

хахаха :))) много свежо! дано В. да каже да х)

Анонимен каза...

mislich li, che shte e tvurde egoistichno ako grabna moya priqtel i otidem da se ojenim samo dvamata? bez vsichkata tazi sueta, izlishni razhodi, glavoboliya i zapoteni lica? vse pak iskam tova da e nashiyat den, a ne pir za gladni i jadni hora, komentirashti koe kolko struva i che ne im stiga porciyata i pieneto primerno?

Тея Дия каза...

О, не ми се иска да давам съвети. Кой както реши :)))