С поглед към звездите

16.7.10


Когато подхвана разговор за зодии, обикновено получавам или съзаклятнически поглед, или подигравка. От малка си чета книжки по тази тема, а и асцендента си го изчислих сама с помощта на една таблица. Винаги ми е било приятно да се ровя в това, което някои наричат звезди, други- наука, а трети- психопатска работа. Научила съм достатъчно, че да мога да разпознавам със сравнителна точност зодиите на хората по външния им вид и няколко приказки. Това, обаче, е нищо в сравнение с разговорите над чаша вино; разговори за хората и за това „как му личи на Иван, че е Телеееец!”.
Диана е човекът, който има отношение към астрологията, без да е досадна, натрапчива или вманиачена. Гледа те с езерните си очи и ти разказва за планетите и техните подредби все едно е най-нормалното нещо на света да чуеш, че всичко ти е предварително отредено от някакви си гигантски топки газ, камъни и вода. Разказва ти с увереност и спокойствие, които са присъщи за хората, които не робуват на веществения свят. Това, което знае го е научила от астролога от Хамбара и е признателна за дълбочината, с която я е накарал да прогледне. Поговорихме си с нея, за да разберем откъде идва огромният предразсъдък към астрологията.
В момента, например, лично аз работя по въпроса да „заобичам” Козирози. Диди обаче ме учи, че няма хубава и лоша зодия, тези възприятия за субективни, казва. „ Освен това, човек не е просто зодия Овен- рождената му карта представлява съвкупност от влиянията на всички планети и домове, което прави характера му толкова сложен, дори уникален. Затова и в зависимост от вида на тези влияния, човек е склонен да проявява различни, добри или лоши, страни на личността си. А и, разбира се, за един „лошото” е това, което за друг може би е „доброто”. По-просто казано, за мен един разсеян човек, който малко или много „лети в облаците”, затова и душата му не е обременена с тревоги или завист, е „добър”. От друга страна, същият този човек може за трети да е въплъщение на злото- на него не може да се разчита, непредвидим е, значи и опасен. ‘’
Подходът на Диана към хората често е толкова позитивен и чистосърдечен, че си и пати от това. Веднъж искала да се запознае с някого в Билковата и с неподправен интерес го попитала за зодията му, а онзи я отсвирил с мини-скандал. Защо някои хора подхождат с недоверие и дори изтръпват при думата зодия, питам я. „Преди всичко смятам, че хората, които изтръпват при подобни разговори са различни от тези, които се отнасят с недоверие към тях. Щом някой се страхува от астрологията, значи вярва в нея до някаква степен. Този „страхливец” вероятно е потаен и не би желал да бъде „прочетен”. Недоверчивият може да е строго земен тип, за когото абстрактното разглеждане на характера да се равнява на лудост, от която трябва да се пази. Астрологията изисква малко или повече интуиция, отворено съзнание (и подсъзнание) и като цяло широк кръгозор. Тези, които категорично я отричат или се страхуват от нея сами признават, че не са отворени към света, към непознатото, към себе си. Поради по-изострнета си чувствителност, жените са по-възприемчиви на тема зодии. „А и стереотипите си казват думата, сякаш мъжете се страхуват да извадят наяве и да постигнат хармония с чувствената, интуитивната си част, която е женска. Необходимо е малко освобождаване на нравите.‘’
С Диана сме на едно мнение, че звездната ти карта не е нещо, което можеш да промениш, напротив- то е там, за да ти покаже върху какво би могъл да работиш при добро желание. Астрологията ти дава познание, което ти помага да разбереш своите и чуждите действия и култивира способността да компенсираме недостатъците си в дадена област в друга, както казва Диди.
Целият астрологичен замисъл е не да плаши хората, а да ги доближава до закърнелия им потенциал, който чака да бъде разгърнат. И както казва моята звездна приятелка, „ след като придобием познанието, можем да твърдим, че сме взели нещата „в свои ръце”.

5 коментара:

blackmind каза...

Хората според мен са предубедени по някакъв начин и сякаш толкова наплашени от живота в момента, че не знаят как да реагират. Няма нищо лошо в хороскопа, хубаво е да знаеш какво ти предстои и още по интересното да видиш дали ще се сбъдне. Информирайки се всеки ден за зодията ми е по скоро от любопитство, а и да кажем лека доза суеверие, защото работата ми зависи много от хората и са важни изходите на разл. ситуации. Така че да са живи и здрави хората, които правят хороскопите и да продължават все така напред :))

E.T. каза...

Отказът да обърнеш внимание на "звездната си страна" е провал на въображението :)

Тея Дия каза...

Интересно предложение. Но ако го кажеш на някой с противното мнение, ще поиска да те убие с лопата, както беше предложено по мой адрес от читател в уебкафе. :))))

E.T. каза...

Лопатата е идеалният инструмент точно за хората без въображение :) За тия, дето заплашват с физическа разправа *по Интернет* имам само един дълъг, гърлен басов смях :D

А за тия, които се прехласват по звездите - http://vbox7.com/play:26631877

Тея Дия каза...

(thumbs up)