Той е главата, а тя е шията.

15.2.10


"Тя е умна, защото не пречи на мъжете, но е способна да ги накара да мислят в същото направление като нея."

Яшо си го беше написал за статус тази сутрин. Замислих се, всъщност то е нещо, което винаги съм знаела, но е добре и мъжете да се произнасят по този въпрос от време на време.

Кога един мъж смята една жена за умна? Мога да уверя всички, както и СЕБЕ СИ, че не е, когато е взела 5 дипломи от 5 международни университета и е прочела цялото творчество на Еко, Шекспир,Памук, Вазов и т.н. Жената е умна, когато успява да накара мъжа да мисли, че той е по-умният. Тя не се бие в гърдите, че винаги е права (просто си го знае със спокойна вътрешна увереност). Така че общо взето всяка жена може да изглежда интелигентна в очите на мъжа, стига той да мисли, че е върха.

Най-голямото признание, което може да изтръгнеш от половинката си по повод интелекта ти е С теб чувствам, че говоря с равен. Той вероятно търси провокация в общуването или просто търси някой, който да не му е контра на всяка втора дума просто за спорта. Знам ли, всеки мъж си има чалъм. Въпросът е да знаем, че интелектът е много разтегливо понятие. Повечето ми наблюдения показват, че ако жената е ВИДИМО по-умна от мъжа, работата не свършва добре- я той си избива комплекса с лошо отношение, я тя му се качва на главата.

С този текст не насърчавам жените да мълчат като риби и да не остроумничат. Напротив. Просто смятам, че интелектът трябва да се възпитава, да знае кога да блесне и кога не. Сори, сладури, но еманципацията ме дразни. Мъжът е този, който трябва (поне привидно) да държи положението под контрол. Той със сигурност знае кога жената си струва. Вече е въпрос на неговия интелект дали той ще предпочете да запази съкровището или да се отърве от него, от страх, че блести повече.

Няма коментари: