Сърца, сълзи и сополи

5.1.10


"Да обичаш някого, който те обича, си е чист нарцисизъм. Да обичаш някого, който не те обича, е любов." (Ф. Бегбеде)

Напоследък ми е тръгнало на срещи с криворазбраната любов. И какво съвпадение само, че в момента чета подходящата за случая книга (визирам Бегбеде, защото чета около 6 книги едновременно).

Една моя приятелка- красива, нежна като цвете блондинка- бе безочливо и БЕЗГЛАСНО оставена от своя приятел, като всички вкупом решихме, че той се държи като дете и избива комплекси за нейна сметка. Не знам какви са неговите причини да постъпи така и от фазата "държим-си-ръцете-и-се-гледаме-влюбено" да премине към фазата "не-те-познавам". Знам, че беше СТРАННО. Момичето ти е там, в кърпа вързано, харесва те, иска нещата да се получат, привлекателна е, страстна и няма помен от истерии, ноооо... Той не я ще. Добре де, няма да те напъваме, значи. Ама въпросът е, че когато не намираш реципрочност е супертрудно да кажеш "ОК, няма проблем, върви си по пътя". Егото ти не позволява, емоционалните инвестиции- също.

Друга приятелка също подходи към една връзка с дикенсови надежди, направо си се принесе в жертва на един полу-бог. Накрая бе отхвърлена по, според мен, най-гадния начин. Любезно, учтиво и ЧЕСТНО. Когато един мъж те шамароса с честността си, какво би могла да направиш? Да търсиш под вола теле? Или да се чудиш дали няма някакви подводни течения? Не. Той просто ти казва, че не може да се напъне да бъде с теб по начина, по който ти го искаш. А ти искаш да го гледаш, да го изпиваш с очи, да го чукаш, да се грижиш за него. Спомняте ли си онзи мотив от "Дзифт" с богомолката? Ей такива неща искаш да му направиш. Но той няма да се остави да бъде изяден. Обяснява го с липсата на химия, на тръпка.

Трети случай, трета приятелка. Трябваше да чуе как собствения й задник удря земята, за да разбере, че от ТОЗИ ИНДИВИД НЕ МОЖЕ ДА ОЧАКВА НИЩО СЕРИОЗНО. Опита да замаже положението с друг, но теорията "клин-клин избива" обикновено дава неочаквано лоши резултати. Истината е проста. Мъжете не мислят и не действат многостранно като нас, за тях всичко е или- или. Когато кажат нещо (и ако имаш късмета да не са на 3 големи), то наистина искат да кажат точно това нещо. Когато се целуват с теб или спят с теб след пиянска вечер не значи, че ще ти се обадят. Но е късно, ти си вече влюбена и мразиш телефона си понеже не звъни. Ах! Попитахме се с Диди днес защо жените превръщат всичко в любов... Попитахме се без да си дадем отговор.

Несподелената любов всъщност много помага. Дава много отговори. Научава те да си малко по-кораво копеле и да действаш смело. Нали уж Господ ни пращал толкова страдания, колкото можем да изтърпим. Ами когато те боли, чувствай се богопомазана! Болката дава усещане за живот и не е редно да те смазва и прегазва, и да изгася вътрешния ти пламък. Случвало се е и на мен, какво мислите. Преживявах го близо 2 години, но питайте ме сега дали отново бих си похабила така емоционалния заряд. Просто го помня като едно от най-прекрасните изживявания, защото кръвта ми рязко променяше местоположението си в тялото ми, лицето ми бе придобило иконична изпитост и пишех стихове. Кой би оспорил, че болящата влюбеност гарантира най-трайните белези. А белезите ИМАТ смисъл.

Няма коментари: